NPM (Node Package Manager)

Npm Nedir?

Her şeyden önce, açık kaynaklı Node.js projelerinin yayınlanması için çevrimiçi bir depodur; ikinci olarak, paket kurulumuna, sürüm yönetimine ve bağımlılık yönetimine yardımcı olan, söz konusu depo ile etkileşim için bir komut satırı aracıdır. Çok sayıda Node.js kitaplığı ve uygulaması npm’de yayınlanır ve her gün çok daha fazlası eklenir. Bu uygulamalar http://npmjs.org/ adresinde aranabilir . Yüklemek istediğiniz bir pakete sahip olduğunuzda, tek bir komut satırı komutuyla kurulabilir.

Npm ile paketler nasıl yüklenir?

npm install <paket adı>

Yukarıda ki komut aracılığı ile ilgili paket yüklenebilir, eğer herhangi bir sürüm tercih edilecekse aşağıdaki komut kullanılabilir.

npm install paketadi@1.0.1

Ayrıca projenize sağ tıklayıp “manage client-side library” alanına giderseniz size libman.json adında bir dosya açacaktır. Bu dosya içine yazacağınız paket ismi versiyon numarası istediğiniz dosyalar gibi seçimleri yapıp dosyayı kaydettiğinizde istediğiniz paketi ilgili klasör altında görebilirsiniz.

Örnek olarak aşağıda libman.json dosyasının içeriğini gösterdim.

{
  "version": "1.0",
  "defaultProvider": "cdnjs",
  "libraries": [
//paketi eklemek için libraries içine yazılmalı 
    {
      "library": "vue@3.0.4",
//paket adı 
      "destination": "wwwroot/node_modules/vue/",
//ilgili yükleme yolu
      "files": ["vue.cjs.js","vue.cjs.min.js"]
//files içine eklemek istediğiniz dosyaları belirtiyorsunuz
    }
//birden fazla paket eklemek için önceki küme parantezi kapattıktan sonra "," koymanız daha sonra yeni küme parantez açmanız gerekir.
  ]
}

libman.json ile Paket yüklerken olası hatalar

Dosyanın içinde gerekli düzenlemeleri yaptınız lakin hala ilgili klasör altında paketiniz gözükmeyebilir bu durumda “Solution Explorer” in hemen altında çoklu dosya ikonu (show all files) tıklarsanız dosyalarınızı görebilirsiniz. Eğer node_modules klasörü gizli dosyaları da görüntüleyince hala gelmiyorsa çok basit bir yöntem ile sorun çözülebilir.

Mesaj alanında ki olası uyarı

“Package restore on project open is disabled. Change the npm package management settings in Project Properties to enable restore on project open.”

npm

Npm dosyasının ayarlarını yapmanız gerekiyor. Bunun için Tools > Options > Projects and Solutions > Web Package Management > Package Restore dan ayarları true yapmanız.

Package Restore

Ayarları true yaptıktan sonra ilgili paketlerinizi yüklenmiş olarak görebilirsiniz.

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Site Footer

Sliding Sidebar